Search events

Burgh-Haamstede Natuurlijk

Het bosrijke duingebied van de Kop van Schouwen vormt het groene hart waar de bebouwing van Burgh-Haamstede zich omheen slingert: van Westenschouwen in het zuidwesten, via Burgh en Haamstede naar het duingebied van Nieuw-Haamstede in het noordwesten.

Fietsend of wandelend ga je van dorpje naar dorp naar buurtschap; langs groene dreven en duingebied, onder schaduwrijke bomen door, voorbij de hedendaagse bebouwing en die van eeuwen geleden.

In het westen begrenst de Noordzee de Kop van Schouwen. Water en natuur zijn in Burgh-Haamstede nooit ver weg. En dat op nog geen anderhalf uur rijden van Rotterdam, Breda of Antwerpen.

Waarschijnlijk waren ze niet op zoek naar rust, maar waarschijnlijk wel naar ruimte. Al in de nieuwe steentijd, zo rond 2.4000 v.Chr., vestigden de eerste boeren die zich in het gebied rond Burgh-Haamstede. Zo’n 70 jaar geleden werden de resten van ten minste 3 prehistorische (semi)permanente nederzettingen opgegraven. Ook zijn resten uit de ijzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen gevonden.

Burgh-Haamstede is al meer dan 4.000 jaar in trek als verblijfsplaats.

Westenschouwen

Met het strand en de zee, de duinen en het bos en de Oosterschelde op loop- dan wel fietsafstand, is Westenschouwen een perfecte uitvalsbasis.

Ooit bruiste de haven van Westenschouwen van de activiteiten en was het dorp zeer welvarend. Dat was in de middeleeuwen. Verzanding van de haven werd de doodsteek van de welvaart en een veranderende kustlijn liet de laatste resten van het dorp in zee verdwijnen.

Tegenwoordig kun je vooral fijn wonen en recreëren in Westenschouwen. Van luieren op het strand tot tokkelen tussen de bomen door. Van terrasje pakken bij een strandpaviljoen tot springen bij het trampolinecentrum. Van heerlijk eten bij een van de restaurants tot terugkeren naar je eigen kern tijdens strandyoga. Voor de inwoners kan elke dag als een vakantiedag voelen, ook als je werkt.

En hoe klein het dorp ook is, tussen april en oktober beschikt Westenschouwen over een eigen supermarkt(je). Het ontmoetingspunt voor iedereen.

Burgh-Haamstede

Op net 3 kilometer het westelijkste puntje van Westenschouwen, ligt Burgh.

Voor iedere bezoeker lijken Burgh en Haamstede één dorp, de inwoners zelf zijn het daar niet altijd over eens.

Burgh

De Karolingische burcht uit het eind van de 9de eeuw gaf Burgh zijn naam. Van de vijf ringwalburgen die in Zeeland te vinden zijn, is die van Burgh in de meest originele staat.

Burgh heeft, net als elk dorp, zo zijn eigen bezigheden. De Burghse Dag bijvoorbeeld, of de veiling van de Burghse Peren, of het altijd iets verlate nieuwjaarsfeest Aemstie Alive.

Met 2 bakkers en een Market Plaza kun je in Burgh alle dagelijkse boodschappen doen.

Tussen Burgh en Haamstede

Burgh heeft een Ring met een kerk in het midden en Haamstede heeft een Ring met een kerk. De afstand tussen beide is 1 kilometer, een mooie route om te flaneren en elkaar te ontmoeten. Onderweg komt je langs een opvallend hoog gebouw. Dat is het voormalige tramstation van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. Voorheen stond hier nog een watertoren op. Ook passeer je molen de Graanhalm, de Bewaerschole (experimentele, hedendaagse kunst) en zie je de torens van Slot Haamstede.

Haamstede

Het verhaal van Haamstede draait vooral over Slot Haamstede. Er zijn 3 versies gebouwd. Het huidige slot, dat dit uiterlijk in de 18de eeuw kreeg, omvat ook de 13de eeuwse donjon van het 1e slot en de gerestaureerde middeleeuwse ridderzaak en trap.

Het oude slotbos is toegankelijk met een gids, het slot zelf is incidenteel beperkt te bezichtigen. Maar van de allure van de omgeving, de historische kasteelmuur en de majestueuze kastanjes die de Noordstraat overkluizen, kan iedereen genieten.

 

Nieuw-Haamstede

Haamstede meandert 3 kilometer lang via de Noordstraat en Kloosterweg als vanzelf in Nieuw-Haamstede. Als een landmark staat hier de vuurtoren van Haamstede vrijwel op het einde van dit buurtschap. Met zijn spiraalvormige kleurstelling raakte de Westerlichttoren vooral bekend door het bankbiljet van 250 gulden waar het op stond afgebeeld.

In Nieuw-Haamstede is vakantie vieren tot (gepaste) kunst verheven. De vrijstaande villa’s, de vakantiewoningen en geschenkwoningen van na de Watersnoodramp 1953 wisselen elkaar in het groen af.

Soms glijdt er hoog in de lucht een zweefvliegtuig over. Nieuw-Haamstede beschikt over een eigen vliegveld. Ooit een stop in de lijndienst tussen de Rotterdamse Waalhaven en Knokke, ook wel het ‘miljonairslijntje’ genoemd vanwege het casino aldaar. Nu een zweefvliegveld, maar ook een aangewezen luchtvaartterrein.

 

Burghsluis

Dit buurtschap ligt buiten de lijn Westenschouwen – Nieuw-Haamstede maar hoort wel degelijk bij Burgh-Haamstede. Met een jachthaventje aan de Oosterschelde, de drassige natuurrijke inlagen en de Plompe Toren van het verdronken dorp Koudekerke op loopafstand, is Burghsluis een gewilde bestemming voor zeilers, fietsers en wandelaars.

Die jachthaven was oorspronkelijk een landbouw- en vissershaventje dat vanaf de 16e eeuw deze functie overnam van de verzande haven van Westenschouwen. Ruim 100 jaar was het ook de uitvalsbasis voor de reddingsboot van de Zuid-Hollandse voorganger van de KNRM. Op de Westbout bij de haven staat een beeld ter herdenking aan deze dappere mannen.

Rijkswaterstaat vergrootte na de Watersnoodramp van 1953 het landbouwhaventje en richtte het in als werkhaven voor de Deltawerken.

Upcoming events

Explore your Burgh-Haamstede

In zo'n natuurlijke omgeving als deze slaap je als een roos! Wil je kamperen of luxe logeren in een hotel? Zoek je een huisje of een gezellige B&B? Burgh-Haamstede heeft voor iedere vakantieganger wat wils.

More information
Overnight

Lekker onbijtje, luchtige lunch of uitgebreid diner? Burgh-Haamstede heeft een gevarieerd aanbod van restaurants waar je lekker uit eten kunt.

More information
Culinary

Shoppen en dan iets vinden dat je thuis nergens kunt kopen; ultiem winkelgenot! De unieke winkels van Burgh-Haamstede hebben altijd een verrassend assortiment.

More information
Shopping

Lekker een terrasje pakken, een bandje zien of een leuk event bezoeken: het kan allemaal in Burgh-Haamstede.

More information
Go out

Op zoek naar een speciale dienst zoals een makelaar, fotograaf of hovenier? Ook die vind je in Burgh-Haamstede.

More information
Services