Over Burgh-Haamstede

In de 16e eeuw kreeg Schouwen Duiveland zijn huidige vorm.
Er gingen in het verleden 13 dorpen verloren, zoals Sint Jacobuskerke, Zuidkerke en Brieskerke.

Haamstede
In het centrum van Burgh-Haamstede vindt u de Nederlands Hervormde Kerk welke gebouwd is in het jaar 1525.
Tegenover deze kerk ziet u het prachtige Slot Haamstede liggen welke in 1150 gebouwd is en o.a. bewoond is geweest door Witte van Haamstede.
Witte van Haamstede vocht in het jaar 1304 aan het Manpad ten zuiden van Haarlem en won in de strijd om de macht in Holland en Zeeland.
Het Slot in Burgh-Haamstede is gebouwd op oude Romeinse bouwresten.
In 1525 is het Slot tijdens een “feestje” door brand bijna geheel verwoest. In de Spaanse tijd werd het Slot weer geheel opgebouwd toen Jacob v.d. Eijnden een man met sterke wetenschappelijke inslag uit Delft afkomstig, er de bewoner van werd. Het Slot kreeg toen het aanzicht wat het nu nog heeft.

Burgh
Burgh bezat in het verleden een eigen Haventje vlak bij Burghsluis. Hiervandaan werd de haringvisserij uitgeoefend. In het jaar 1770 is dit haventje door een grondbraak weggevallen. Hierna is deze verplaats en kwam op grondgebied van Haamstede. Hiervandaan voeren iedere week twee schepen met landbouwgoederen richting Holland.

Westenschouwen
Er bestaat in Westenschouwen een legende en die is als volgt;
De Westenschouwenaren hadden een zeemeermin gevangen in hun netten, de zeemeermin hebben ze toen meegenomen naar het dorp. Ondanks alle smeekbeden van de zeemeerman wilde men haar niet terug geven.
Waarop de zeemeerman de volgende woorden sprak;

“Westenschouwen het zal je rouwen,
Dat je geroofd hebt mijne vrouwe,
Westenschouwen zal vergaan,
Alleen de toren zal blijven staan.

De zeemeerman kon niet weten dat de Westenschouwenaren later zelf de overgebleven toren zouden slopen.
Nu moet men voor een legende altijd bewijsstuk hebben, vandaar misschien dat men nu vaak het verhaal gebruikt voor de “eenzame” toren van Koudekerke.

Nieuw Haamstede
De vuurtoren van Nieuw Haamstede stamt uit het jaar 1840, de vuurtoren is een machtig gebouw met een hoogte van 47 meter, beneden is de middenlijn meer dan 12 meter en boven 5,50 meter. De toren bestaat uit 190 traptreden.
In 1981 is de koepel van de toren vervangen. De oude koepel kan men terugvinden op de havenplaats van Burghsluis. De vuurtoren van Nieuw Haamstede is de sterkste van Nederland: 5.200.100 kaarsen.